دیتا سنتر و انواع آن،شاید بارها عبارت مرکز داده یا دیتا سنتر را شنیده باشید اما ندانید که مرکز داده چیست و چه کاری انجام می دهد. کجا استفاده می شود و مشابه این سوال ها در ذهن شما نقش بسته باشد. در ادامه مقاله قصد بررسی و تعریف کامل و جامع از دیتا سنتر داریم.ساده ترین پاسخی که به سوال مرکز داده (data center) چیست می توان گفت،

این است که مرکز داده یک مرکز فیزیکی است که سازمان ها برای تهیه برنامه ها و داده های مهم خود از آن استفاده می کنند. طراحی مرکز داده مبتنی بر شبکه ای از منابع محاسباتی و ذخیره سازی است که تحویل برنامه ها و داده های مشترک را امکان پذیر می کند.

دیتا سنتر یا مرکز داده (Data Center)

(Data Center) به مجموعه‌ای از سرویس دهنده ها، زیرساخت‌های ارتباطی/امنیتی و تجهیزات الکترونیکی گفته می‌شود که برای ارایه، نگهداری و پشتیبانی از سرویس‌های تحت شبکه (اینترنت/اینترانت/اکسترانت) بکار گماشته می‌شوند.سازمان ها، شرکت ها، و افراد می‌توانند با به کارگیری سرویس‌های ارایه شده از طرف دیتاسنتر وب‌گاه ها، اطلاعات و سرویس‌های مبنتی بر شبکه خود را بر روی اینترنت (اینترانت/اکسترانت) راه اندازی کنند.

مرکز داده یا دیتا سنتر، بسته به نوع کاربردی که برای آن تعریف شده است، می‌تواند به عنوان یک مرکز پردازشی، مرکز ذخیره داده، مرکز جمع آوری داده و یا تمامی این موارد عمل کند. مراکز داده بسیار عظیم و متنوعی در سرتاسر شبکه جهانی اینترنت در حال سرویس دهی هستند که برخی از این مراکز استفاده تجاری محدود درون سازمانی دارند و برخی دیگر در اینترنت به صورت تجاری و یا عمومی قابل استفاده هستند.

در ساده ترین حالت یک دیتا سنتر یک مرکز فیزیکی است که سازمان ها برای تهیه برنامه ها و داده های مهم خود از آن استفاده می کنند.طراحی مرکز داده، مبتنی بر شبکه ای از منابع محاسباتی و ذخیره سازی است که تحویل برنامه ها و داده های مشترک را امکان پذیر می کند.

دیتا سنتر یا مرکز داده (Data Center)
دیتا سنتر یا مرکز داده (Data Center)

تعریف دیتا سنتر مدرن

دیتا سنتر مدرن بسیار متفاوت از مدت ها قبل است. زیر ساخت ها از سرور های فیزیکی داخلی در محل به زیر ساخت های مجازی منتقل شده اند.در این دوره مرکز داده های مدرن هر کجا که داده ها و برنامه های کاربردی آن وجود دارد، در سراسر ابر های عمومی و خصوصی مختلف از طریق دستگاه های تلفن همراه و محاسبات تعبیه شده تا لبه شبکه گسترش می یابد.در این محیط دائماً در حال تغییر، مرکز داده باید اهداف کاربران و برنامه ها را منعکس کند.

چرا دیتا سنتر ها برای تجارت مهم هستند؟

در دنیای فناوری اطلاعات سازمانی، مراکز داده برای طراحی برنامه های تجاری و فعالیت ها طراحی شده اند که عبارتند از:

  • اشتراک گذاری ایمیل و فایل
  • برنامه های کاربردی
  • مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) و برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)
  • داده های حجیم، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین
  • خدمات ارتباطی و همکاری

ویژگی یک دیتاسنتر چیست ؟

دیتا سنترها ویژگی‌های زیادی دارند و شرایط خاصی را باید داشته باشند و هر شرکت و یا هر فردی از پس هزینه‌های ساخت آن بر نمی‌آید. نگه داری از این مرکزها شامل هزینه های بسیار زیادی است. برای مثال یک شرکت کوچک نمی‌تواند حتی هزینه های ماهیانه آن را پرداخت کند. معمولا در ایران مجموعه هایی مانند شاتل، آسیاتک و… دیتا سنتر دارند.

نگهداری از این مراکز بسیار پیچیده است. سرورهایی که درون این مراکز هستند دائما روشن هستند و گرمای بسیار زیادی تولید می‌کنند. پس نیاز به خنک کننده های قوی دارند. مقدار انرژی مورد نیاز برای پیاده سازی یک دیتا سنتر بسیار زیاد و گران است. همچنین باید دقت شود و اطمینان حاصل شود که این سرورها به طور شبانه روز روشن باشند.

همه این موارد باعث می‌شود تا مشاغل با خیال راحت تر به موارد دیگری در کسب و کار خود فکر کنند.مورد مهم دیگر این است که از حملات سایبری باید جلوگیری شود. از ویژگی های دیگر این است که باید تدبیری اندیشید که هیچگاه نباید قطعی برق اتفاق بیوفتد. پس نظارت ۲۴ ساعته را می‌طلبد. یکبار دیگر با هم مرور کنیم :

  • قطعی برق ممنوع
  • حملات سایبری ممنوع
  • اطمینان از روشن بودن سرورها
  • خنک بودن سرورها
  • حملات فیزیکی ممنوع
  • تدابیر امنیتی شدید

اجزای اصلی یک دیتا سنتر چیست؟

طراحی مرکز داده شامل روتر ها، سوئیچ ها، فایروال ها، سیستم های ذخیره سازی، سرور ها و کنترل کننده های تحویل برنامه است.از آنجا که این مؤلفه ها داده ها و برنامه های مهم تجاری را ذخیره و مدیریت می کنند، امنیت مرکز داده در طراحی مرکز داده بسیار مهم است.

آن ها با هم ارائه می دهند:

زیر ساخت شبکه این سرور ها (فیزیکی و مجازی) خدمات دیتا سنتر، ذخیره و اتصال خارجی را به مکان های کاربر نهایی متصل می کند.

زیر ساخت های ذخیره سازی:

داده ها، سوخت مرکز داده مدرن هستند. سیستم های ذخیره سازی برای نگهداری این کالای با ارزش استفاده می شود.

منابع محاسباتی:

برنامه های کاربردی، موتور های یک مرکز داده است. این سرور ها پردازش، حافظه، ذخیره محلی و اتصال به شبکه را که برنامه های کاربردی را هدایت می کند، فراهم می کنند.

دیتا سنتر یا مرکز داده (Data Center)
دیتا سنتر یا مرکز داده (Data Center)

اهمیت مرکز داده در تجارت چیست ؟

در دنیای فناوری اطلاعات سازمانی، مراکز داده برای طراحی برنامه های تجاری و فعالیت هایی طراحی شده اند که عبارتند از:

  • اشتراک گذاری ایمیل و پرونده
  • برنامه های کاربردی
  • مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) و برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)
  • داده های بزرگ، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین
  • خدمات ارتباطی و همکاری

دیتاسنترها چه خدماتی ارائه می‌دهند؟

  • ارایه سرویس میزبانی وب که می‌تواند شامل مواردی چون وب سرور، پایگاه‌های داده، FTP، Email، DNS و … باشد.
  • پایگاهی برای اختصاص اشتراک مکانی و اختصاصی (Colocation and Dedicated Servers)
  • پایگاه‌های برای ارایه سرویس برنامه‌های کاربردی (ERP، CRM…)
  • پایگاه‌هایی برای ارایه سرویس ‌های بازی در شبکه
  • ارایه سرویس‌های پست الکترونیک

مراکز داده چگونه کار می کنند؟

خدمات مرکز داده به طور معمول برای محافظت از عملکرد و صداقت اجزای اصلی مرکز داده مستقر می شوند.

وسایل امنیتی شبکه:

این ها شامل محافظت از فایروال و محافظت از ایجاد نفوذ در مرکز داده است.

تضمین تحویل برنامه:

این مکانیزم ها برای حفظ عملکرد برنامه، قابلیت انعطاف پذیری و در دسترس بودن برنامه را از طریق خرابی خودکار و تعادل بار فراهم می کنند.

مرکز تأسیسات داده چیست؟

اجزای مرکز داده برای پشتیبانی از سخت افزار و نرم افزار مرکز به زیرساخت های قابل توجهی نیاز دارند.این ها شامل سیستم های فرعی برق، تأمین برق اضطراری (UPS)، تهویه، سیستم های خنک کننده، فایروال، ژنراتور های پشتیبان و اتصال به شبکه های خارجی است.

استاندارد های زیر ساخت مرکز داده چیست؟

استاندارد تصویب شده برای طراحی مرکز داده و زیر ساخت های مرکز داده ANSI / TIA-942 است.این استاندارد شامل صدور گواهینامه آماده ANSI / TIA-942 که تضمین کننده مطابقت با یکی از چهار دسته از رده های مرکز داده است که برای سطوح افزونگی و تحمل شکاف، رتبه بندی شده است.

  • زیر ساخت اصلی سایت:

یک دیتا سنتر درجه 1، محافظت محدود در برابر حوادث جسمی را ارائه می دهد. این شرکت دارای مؤلفه های تک ظرفیتی و یک مسیر توزیع یکسان و بدون افزونگی است.

  • زیر ساخت سایت مؤلفه با ظرفیت اضافی:

این مرکز داده محافظت بهتر در برابر حوادث جسمی را ارائه می دهد. این مؤلفه ها دارای ظرفیت اضافی و یک مسیر توزیع یکنواخت و بدون افزونگی است.

  • زیر ساخت های سایت به طور هم زمان قابل حفظ:

این مرکز داده تقریباً در برابر تمام وقایع فیزیکی محافظت می شود، اجزای با ظرفیت اضافی و چندین مسیر توزیع مستقل را ارائه می دهد. هر جزء بدون ایجاد اختلال در سرویس دهی به کاربران نهایی قابل حذف یا جایگزینی است.

  • زیر ساخت های سایت تحمل پذیر خطا:

این مرکز داده بالاترین سطح تحمل خطا و افزونگی را فراهم می کند. اجزای با ظرفیت اضافی و چندین مسیر توزیع مستقل، امکان رفع همزمان یک عیب را در هر نقطه در هنگام نصب، بدون ایجاد خرابی ایجاد می کنند.

اجزای مرکز داده برای پشتیبانی از سخت افزار و نرم افزار مرکز به زیرساخت های قابل توجهی نیاز دارند. این زیرساخت ها شامل سیستم های فرعی، منبع تغذیه بدون وقفه (UPS)، تهویه، سیستم های خنک کننده، سنسورهای ضد حریق، ژنراتورهای پشتیبان و اتصال به شبکه های خارجی است.

ساختار مرکز داده

با توجه به دسته بندی مرکز داده قسمت های زیر می تواند متغیر باشد:

  • سیستم شبکه
  • سیستم نرم افزاری
  • سیستم توزیع قدرت
  • سیستم ذخیره سازی
  • سیستم تاسیسات
  • سیستم فیزیکی

انواع مراکز داده

انواع بسیاری از مراکز داده و مدل های خدمات در دسترس هستند. طبقه بندی آن ها بستگی به این دارد که آیا آن ها متعلق به یک یا چند سازمان، چگونگی قرار گرفتن آن ها در توپولوژی سایر مراکز داده، فناوری های استفاده شده برای محاسبات و ذخیره سازی و حتی بهره وری انرژی آن ها می باشد. چهار نوع اصلی دیتا سنتر وجود دارد:

مراکز داده سازمانی:

این ها توسط شرکت ها ساخته شده، متعلق به آن ها است و توسط خودشان اداره می شوند و برای کاربران نهایی آن ها بهینه شده اند. بیشتر اوقات آن ها را در محیط دانشگاه می توانید یافت کنید.

دیتا سنتر خدمات مدیریت شده:

این مراکز داده توسط شرکت های شخص ثالث (یا ارائه دهنده خدمات مدیریت شده) به نمایندگی از یک شرکت اداره می شوند. این شرکت به جای خرید آن، تجهیزات و زیر ساخت ها را اجاره می دهد.

دیتا سنتر جغرافیایی:

در مراکز داده (colo)، یک شرکت، فضایی را در یک مرکز داده که متعلق به شرکت دیگری است اجاره می دهد که در خارج از محل شرکت قرار دارد. این مرکز داده colocation میزبان زیر ساخت ها، خنک کننده، پهنای باند، امنیت و … است در حالی که شرکت قطعات، از جمله سرورها، انبار ها و فایروال ها را فراهم و مدیریت می کند.

دیتا سنتر یا مرکز داده (Data Center)


برای مشاهده مقالات بیشتر در مورد طراحی سایت و سئو سایت به صفحه ی مقالات آسئو مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

تماس با ما

شما می توانید از طریق راه های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید تیم پشتیبانی آسئو، 24 ساعته قادر به پاسخگویی شما عزیزان می باشد.